Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

PASTITIO

Recepten > PASTA

                                   Pastitio

Griekse ovenschotel van pasta met een stevige gehaktsaus gegratineerd met een romige bechamelsaus

Wat heb je nodig:
Een flinke ovenschaal en een ruime pan
5oo gr Pastio pasta*
2 kopjes geraspte oude of Parmezaanse kaas
2 eetlepels paneermeel

Voor de gehaktsaussaus
500 gram halfom of rundergehakt
2 gesnipperde uien
1 knoflookteentje fijngehakt
Een glaasje rode wijn (optioneel)
Laurierblaadje
(Runder) bouillonblokje
Kaneelstokje of theelepeltje kaneelpoeder
Zwarte peper en zeezout*
Millies olijfolie*
2 blikjes gepelde tomaten

Voor de bechamel
Half kopje Millies olijfolie
8 flinke eetlepels bloem
1 liter volle melk
Peper/zout
Snufje nootmuskaat

        *Te bestellen bij ons,  en af te halen bij een van onze verkooppunten
        



Bereidingswijze:
Fruit de ui en knoflook glazig in een flinke scheut olijfolie op zacht vuur en voeg het gehakt toe. Bak dit rul en blus af met de rode wijn.
Schenk  de tomaten erbij met alle kruiden en het bouillonblokje. Laat de saus nu 20 minuten pruttelen en roer af en toe.
Kook nu de pasta beetgaar in ruim water met zeezout. Giet deze af in een vergiet .
Zet nu een pan op zacht vuur met het halve kopje olijf olie schep de bloem erdoor en blijf roeren tot het kruimelig wordt.
Schenk nu al roerend beetje bij beetje de melk erbij tot er een gladde saus ontstaat. Laat deze even doorkoken en blijf goed roeren om aanbranden te voorkomen. Maak de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een kopje geraspte kaas.
Zet de oven aan op 175 graden.
Vet de ovenschaal in met olijfolie verdeel de helft van de pasta over de bodem. Strooi de kaas erover en bedek de hele schaal met de gehakt saus. Leg hier de rest van de pasta overheen en druk een beetje aan. Schenk nu de bechamel over de pasta en vergeet de hoeken en randen niet. (anders wordt de pasta hard en droog). Strooi er een beetje paneermeel over en zet in het midden van de oven tot de Bechamel mooi goudbruin gekleurd is. Zet de oven uit en op een kiertje en laat de Pastitio een kwartier rusten. Snijd er dan met een scherp mesje vierkanten van en schep ze er met een taartschep uit.
Lekker met een frisse Griekse boerensalade en een stukje goede Feta!!
Eet smakelijk!!

Elsendorpseweg 96A Elsendorp t: 06 155 63260
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu